ETİK İLKELER
Bilimsel Araştırma Etiği
Verilerin elde edilmesinde, analizinde, yorumlanmasında ve sonuçlara ulaşılmasında bilimsel yöntemlerle hareket edilir. Bilimsel olmayan sonuçlar araştırma sonucu olarak gösterilemez.
Araştırma sürdürülürken ulusal ve uluslararası anlaşmalara bağlı kalınması ve yetkili makamlardan izin alınması gerekmektedir.
Çalışmalarda elde edilen verilerin, yetkililerin izin verdiği ölçüde ve biçimde kullanılması gerekmektedir. Sunulmaması gereken verilerin gizli kalması esas olmalıdır.
Araştırmacılar, araştırma sonucunda oluşabilecek olumsuz durumları ilgili kişilere ve kurumlara bildirmekle yükümlüdürler. Her araştırmacı, oluşabilecek bu olumsuz durumlar sebebiyle araştırmaya katılmama hakkına sahiptir.
Araştırma ve Yayın Etiği Beyanı
Bilimsel araştırma ve yazım aşamasında çalışmaya herhangi bir katkısı olmayan kişiler, yazar olarak gösterilmemelidir.
Yazar(lar), etik sayılmayan davranışlar olarak belirtilen sorumsuz yazarlık, korsanlık, uydurmacılık, çoklu yayın, bölerek yayınlama, taraflı kaynak, taraflı yayın, insan-hayvan etiğine aykırılık gibi durumlardan kaçınmalıdır.
Yazar(lar), aday makalenin yazım aşamasında, dergide belirtilen atıf sistemine uygun hareket etmelidir.
Yayınlanmamış veya sunulmamış çalışmalar kaynak olarak gösterilmemelidir.
Herhangi bir çalışmanın tümü veya bir bölümü, izin alınmadan veya kaynak gösterilmeden (intihal) yayımlanamaz.
Yazar(lar), -varsa- çalışmanın finansal kaynaklarını belirtmelidir.
İçtimaiyat Dergisi, araştırma ve yayın etiği konusundaki hassasiyetini ulusal ve uluslararası standartlara bağlı kalarak göstermektedir. Bu kapsamda uyduğumuz yasal ve etik ilkeler şunlardır: Basın Kanunu (a), Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (b) ile Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi'ne (c) uyulmaktadır. Ayrıca, COPE, DOAJ, OASPA ve WAME tarafından yayınlanan bilimsel yayıncılıkta uyulması gereken etik ilkeler de derginin araştırma ve yayın etiği konusunda bağlı kaldığı kurallardır.
Yazarların Sorumlulukları
Orijinallik: İçtimaiyat Dergisine yüklenen makaleler özgün olmalıdır. Makale daha önce başka bir yerde yayınlanmamış veya yayınlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır.
Yazarlık Katkıları: Makaleye katkıda bulunan tüm kişiler yazar olarak belirtilmeli ve her yazarın katkısı açıkça tanımlanmalıdır.
Etik Kurul Onayı: İnsan veya hayvan denekleri içeren araştırmalar için ilgili etik kuruldan onay alınmış olması ve makalelerde bu onayın belirtilmelidir.
Çıkar Çatışması: Yazarlar, makaleleriyle ilgili herhangi bir çıkar çatışması olmadığını (varsa bunu) dergiye bildirmelidir.
Verilerin Erişilebilirliği: Makalede yer alan veriler, makul bir talep üzerine üçüncü şahıslara erişilebilir hale getirilmelidir.
Hakem Değerlendirmesine Saygı: Yazarlar, hakemlerin geri bildirimlerine saygı göstermeli ve gerekli düzeltmeleri yapmalıdır.
Hakem Etiği
Hakem(ler):
Mutlaka aday makalenin hitap ettiği alanlarda uzman kimseler olmalıdır.
Eleştirilerini objektif ve açık bir biçimde yapmakla yükümlüdür. Kendi kişisel çıkarları/görüşleri doğrultusunda hareket etmemeli, gerekirse hakemlik yapmayı kabul etmemelidir.
Hakemlik sürecinde metinlerin kişiye özel olduğu göz önünde bulundurulup üçüncü şahıslarla paylaşılmamalıdır.
Hakemlik sürecindeki aday makaleden kendi çalışmaları için bilgi aktarımı yapmamalı, herhangi bir akademik/kişisel çıkar gözetmemelidir.
Ret verecekleri aday makaleler için açık ve ayrıntılı gerekçeler bildirmelidir.
Derginin bilimsel araştırma ve yayın etiği kurallarını da göz önünde bulundurmalıdır.
Editör Etiği
Editör(ler):
Aday makalenin konusuna uygun en az iki hakem atamakla yükümlüdür.
Kör hakemlik sürecini dikkate alarak hakem(ler) ve sorumlu yazar arasındaki iletişimi sağlamalıdır.
Hiçbir yazar ve hakem arasında ayrımcılık yapmadan ilişkilerini şeffaf ve objektif bir biçimde sürdürmelidir.
Bulundukları konumu kendi bireysel ve akademik çıkarları doğrultusunda kullanmamalıdır.
Ret verecekleri aday makaleler için açık ve ayrıntılı gerekçeler bildirmelidir.
Bilimsel araştırma, yayın ve hakem etiklerini de göz önünde bulundurmalıdır.
İçtimaiyat Dergisi Ücretlendirme Politikası
İçtimaiyat, 2017 yılından bu yana gönüllülük esasına dayalı olarak editörlük, hakem değerlendirme ve sekreterya süreçlerini sürdürmektedir. Dergimiz, artan yayın süreçleri maliyetlerini karşılamak ve bilimsel kalitemizi sürdürebilir kılmak amacıyla 1 Kasım 2024 itibarıyla yazar/yazarlar tarafından “Makale İşlem Ücreti” (Article Processing Charge; APC) tahsil etmeye karar vermiştir. Bu karar, dergimizin uluslararası dizinlere kayıt, mizanpaj, editoryal süreçler ve diğer yayın giderlerini karşılamak üzere alınmıştır. Makale İşlem Ücreti, makalenin kabul veya ret durumuna bağlı olmaksızın, ön değerlendirme sonrası hakem sürecine gönderilmeden önce alınmaktadır. Reddedilen makaleler için ücret iadesi yapılmamaktadır. Ücretlendirme süreci, Üniversiteler Arası Kurul (ÜAK) Doçentlik Kriterlerine uygun olarak düzenlenmiştir. Ayrıca, düşük gelirli ülkelerden gelen araştırmacılarımıza ve herhangi bir kamu/özel sektörde çalışmayan lisansüstü öğrencilerine destek olmak amacıyla, ilgili belgeleri sundukları takdirde kendilerine %30 oranında indirim sağlanacaktır. Bu uygulama, dergimizin her türlü ekonomik koşulda araştırmacılarımıza destek verme misyonuyla uyumlu olarak yürütülmektedir. Yeni ücret politikamız, 1 Kasım 2024 tarihi itibarıyla editoryal süreçleri başlayacak olan makaleler için geçerli olacaktır. Detaylı bilgi almak veya başvuru süreci hakkında sorularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Anlayışınız için teşekkür ederiz.
Editoryal İşlem Ücreti: 40 USD, yayın işlem ücreti 60 USD'dir. (Not: Gönderim tarihindeki T.C. Merkez bankası kuru üzerinden Türk lirası olarak gönderilebilir.)
Çalışmalarını sisteme yükleyen araştırmacılar, editöryal işlem ücretini ödediklerine dair dekontları ictimaiyatdergi@gmail.com mail hesabına göndermeli ve para transfer açıklama kısmına İsim-Soy isimlerini yazmalıdırlar. Hakem süreçleri biten ve kabul alan çalışmaların yayın işlem ücreti ilgili hesaba yatırılıp dekontu ictimaiyatdergi@gmail.com adresine gönderilmelidir. Editöryal süreçleri başlamış olan çalışmalar, yazar tarafından geri çekildiği takdirde, editöryal işlem ücreti geri ödenmez.
1. Editoryal İşlem Ücreti: Ön kotrol, editörlük hizmetleri ve hakemlik süreçleri için ödenir.
2. Yayın işlem Ücreti: Mizanpaj ve yayın için ödenir.
3. Hakemlere, hakemlik ücreti ödenmez.
Ücretin Yatırılacağı Hesap
Nisan Kara
TR49 0001 0000 9551 6536 0150 04